Geschiedenis

Het Voorschotens Kamerkoor is een vereniging die op 1 juni 1974 werd opgericht. In dat jaar kwam een aantal enthousiaste amateurzangers onder leiding van Rita Eriks bij elkaar, met de bedoeling met Pinksteren de kerkdienst met hun zang op te luisteren.

Het samen zingen beviel zo goed, dat men besloot voortaan als ‘Voorschotens Liturgisch Kamerkoor’ regelmatig bij elkaar te komen en zo nu en dan op te treden in kerkdiensten.
Later werd de naam officieel veranderd in: Voorschotens Kamerkoor.

In 1975 kwam het verzoek een concert te verzorgen in de serie Orgel- en Beiaardconcerten met de heer Walvaart als organist. Sindsdien wordt in Voorschoten meestal rond de kerstdagen een kerstprogramma uitgevoerd en in mei of juni een concert gegeven. Ook wordt er zo nu en dan medewerking verleend aan kerkdiensten.

Vanaf de oprichting in 1974 tot september 1990 stond het koor onder leiding van oprichtster Rita Eriks. Op 1 september 1990 gaf zij het dirigeerstokje over aan de huidige dirigent Nico Philipp Hovius. Onder zijn bekwame leiding is het Voorschotens Kamerkoor ook grotere werken gaan uitvoeren. Het repertoire is zeer uitgebreid en beslaat vele muziekstijlen.

Naast kleine werken worden regelmatig ook grotere werken uitgevoerd zoals
het Requiem van Duruflé (2002)
en de Petite Messe Solennelle van Rossini (2007).

Enkele hoogtepunten waren o.a.:
de Carmina Burana van Orff in de voormalige Zilverfabriek (2005),
The Armed Man van Jenkins (2011) en
Faust van Waardenburg, een compositie van onze dirigent! (2015)

logo